Escollir entre comprar obra nova o de segona mà és una de les qüestions més freqüents a l’hora d’adquirir una llar. Tot i que la demanda de la nova construcció va en augment, comprar un pis per reformar-lo és cada vegada més comú. Cada elecció té els seus propis avantatges i consideracions, i en aquest article explorarem les diferències entre ambdues opcions.

 

Què s’entén per habitatge d’obra nova i de segona mà?

Un habitatge d’obra nova és aquell que es compra al promotor immobiliari o a una constructora i que no ha estat habitat anteriorment.

D’altra banda, un habitatge de segona mà és aquell que ha tingut com a mínim un propietari. Ja estan construïts i normalment ja han estat habitats.

 

Característiques d’un habitatge d’obra nova

Com que són de nova construcció, aquestes propietats s’entreguen en condicions òptimes, i el nou propietari no haurà de fer cap reforma ni reparació. A més, compten amb sistemes avançats d’eficiència energètica, que es tradueixen en estalvis significatius en les factures de subministraments.

En molts casos, els compradors poden personalitzar detalls com el disseny interior, els acabats, les distribucions, els electrodomèstics, etc. Si s’ha adquirit sobre plànol, es pot fer completament a mida.

Una altra característica a destacar és que tenen les garanties del constructor, que cobreixen defectes i possibles problemes constructius durant els primers anys.

 

Característiques d’un habitatge de segona mà

Una característica molt important d’aquest tipus d’habitatges és que el seu preu sol ser inferior en comparació amb els d’obra nova, i es poden reformar completament o només aquelles zones que ho necessitin.

A més, moltes propietats de segona mà tenen una història i un caràcter únics que les fan especials i solen conservar detalls arquitectònics que poden ser de gran valor per a alguns compradors.

D’altra banda, solen estar en ubicacions més cèntriques i es tarda menys temps a entrar a viure-hi.

 

Què has de tenir en compte a l’hora de triar entre obra nova i de segona mà?

Tot i que no hi ha una resposta única i depèn de les preferències del comprador, hi ha alguns aspectes que poden marcar la diferència.

Ubicació: les promocions d’obra nova es construeixen on hi ha espai per a elles i, normalment, solen situar-se als afores, excepte algunes actuacions en concret o de rehabilitacions integrals d’edificis que es portin a terme. En canvi, els habitatges de segona mà estan estesos a tots els llocs, des dels més cèntrics fins als més remots.

El temps per entrar a viure: en la majoria dels casos, en adquirir un habitatge d’obra nova, s’ha d’esperar fins a la finalització de l’obra, que pot arribar a ser diversos mesos. En els habitatges de segona mà l’accés es fa en el moment de la formalització de l’escriptura.

Acabats i eficiència energètica: en els habitatges d’obra nova, el pis està per estrenar i, en moltes ocasions, el comprador pot escollir els materials i les distribucions. En canvi, en els de segona mà, aquesta opció no existeix, ja que es lliuren tal com els va deixar l’antic propietari. A més, els d’obra nova compten amb una major eficiència energètica pels materials utilitzats i tecnologia intel·ligent.

Impostos: en els habitatges d’obra nova s’ha de pagar l’IVA, que està fixat en un 10% i en un 4% en els casos d’habitatges de protecció oficial, més el 1,5% de AJD, tot sobre del valor del immoble adquirit. En canvi, en els de segona mà s’ha de pagar l’impost sobre transmissions patrimonials, que varia en funció de la comunitat autònoma. En el cas de Catalunya és del 10%, excepte per joves menors de 32 anys que tenen una reducció del 50% d’aquest impost, sempre i quan passi a ser el seu habitatge habitual i en la seva darrera declaració de l’impost sobre la renda de les persones físiques, tingui una base imposable inferior a 30.000€ (després de descomptar el mínim personal i familiar).

 

A Simm comptem amb una llarga experiència i grans professionals que t’acompanyaran i assessoraran per trobar l’habitatge que millor s’adapti a tu. Per a més informació, posa’t en contacte amb nosaltres.

lupa
Filtrar